butelje

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, najvećem te vrste u Središnjoj i Jugoistočnoj Europi, hercegnovski vinski Podrum Delić, s Tople III, osvojio je veliki šampionski pehar za kakvoću vina. Predložen je i za velikog pobjednika sajma, sa 7 osvojenih medalja: 5 zlatnih, 1 srebrnom i 1 brončanom.

Pored njih, ambasador Herceg Novog bila je i vinarija Castel Savina, koja je osvojila 3 zlatne medalje, od toga dvije velike. Uspjehom hercegnovskih vinara Herceg Novi je upisan na vinsku kartu Crne Gore i regije.

Picerija i restoran

Sudjelovanje ove dvije vinarije na sajmu u Novom Sadu osiguralo je i veliki šampionski pehar za Udrugu vinara i vinogradara Crne Gore, za najbolje organiziran nastup.

Sajam okupio je 35 vinarija, odnosno proizvođača vina s prostora ex Jugoslavije, a od toga, 17 iz Crne Gore.

Vinariji Delić ovo je bio prvi nastup na nekom sajmu tijekom dva desteljeća koliko vinarija postoji, priča vd izvršnog direktora Podruma Dragiša Delić:
Predstavili smo se sa 7 vina u tri kategorije - bijelim, roze i crnim vinima. Dva bijela vina, žilavka i šardone, osvojila su zlatne medalje, roze vino takođe zlatnu medalju za kvalitet, naše crno vino Merlot ocijenjeno je takođe zlatnom medaljom i dobio je najviše poena na cijelom sajmu. Zlatnu medalju dobio je i cabernet sauvignon, naša mješavina crnih vina dobila je srebrnu medalju, a vranac je ocijenjen srebrom, precizirao je Delić.

Nagrade će biti dodijeljene u četvrtak, 19. svibnja, na sajmu, kojem će nazočiti diplomatski predstavnici Srbije.

Dragiša Delić u svijetu medicine prepoznat je kao vrsni pulmolog, a bio je i najmlađi doktor u Crnoj Gori koji je prvi imao privatnu ordinaciju, koja i danas radi u jednom od solitera u Igalu. Ljubav prema vinu, uz uzgajanje loze i proces nastajanja "pića bogova", najprije je pretočio u hobi. Međutim, dvije decenije brige oko vinograda u Trebinju prerasle su u posao koji sada vode njegovi sinovi, Damjan i Aleksa:
Ja sam iz hobija kupio parcelu, odnosno vinograd u Petrovom polju, kod manastira Petropavlovskog, gdje je bila idealna antička lokacija. Vinograd se prostire na prostoru od hektara, sa 5.500 čokota vinove loze. Njegujemo 6, 7 velikih sorti - od autohtonih sorti - vranca i žilavke, preko francuskih internacionalnih sorti Cabernet, Sauvignon, Merlot, Chardonnay, a posljednjih godina imamo i bijelo, tamjaniku, kazao je Delić.

Kako je dodao, njegova vinarija registrirana je tek godinu, pa se vina mogu naći u podrumu na Toploj III, diskontu pića na Petlji u Igalu, a obavezan su dio vinskih karti u nekoliko ekskluzivnih restorana u gradu.

U sljedećem razdoblju, vinarija Podrum Delić ponudu će predstaviti na splitskom sajmu crnih vina, a u kolovozu ih očekuje nastup na sajmu žilavke.

Radio Jadran