butelja

Novija povijest istarskog vinarstva upravo ove godine navršava značajan jubilej, što će se dostojanstveno obilježiti na 25. Vinistri, koja se za mjesec dana održava u Poreču.

Moreno Degrassi jedan je od značajnijih istarskih vinara iz tih početnih godina kada se formirao novi val istarske vinske scene. Vinarija Degrassi danas obrađuje 25 hektara vinograda od čega je 90 posto na bijeloj zemlji u okolici Buja, na bijelim zemljama i poznatim položajima Bomarchese i Ferne. Samo deset posto vinograda je na crvenoj zemlji u blizini Umaga, dok je podrum vinarije u Bašaniji. Obitelj Degrassi se već više od stotinu godina bavi vinogradarstvom, ali novija povijest počinje 1996. godine kada Moreno Degrassi izlazi na tržište sa svojim prvim etiketama.

Degrassi danas u sortimentu ima 16 sorti te na tržište plasira više od 30 etiketa podijeljenih u tri linije: baznu, selekciju i riservu. U njihovim vinogradima prevladavaju malvazija istarska i chardonnay s po 30 posto udjela, od crvenih sorti cabernet sauvignon s 20 posto, ostatak otpada na preostalih 13 sorti. Za malvaziju Bomarchese selekcija iz berbe 2016. grožđe raste na bijeloj glinenoj zemlji s malo fliša na položaju Bomarchese.

Berba je bila početkom rujna, nakon toga odrađena je kratka maceracija od 12 sati, potom je vino odležavalo šest mjeseci na finim kvascima te je punjeno u boce u kojima je provelo još šest mjeseci prije puštanja na tržište.

Vino krasi lijepa slamnato-žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kako vino stoji u čaši, miris je sve više fin i ugodan te se postepeno otvara i postaje sve bolji. Na nosu se prvo otvara nota breskve, slijedi nota agruma u obliku narančine kore, onda dolazi nota ananasa pa mente te na kraju klasična malvazijina nota cvijeta akacije. Dakle, kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a okus dosta dugo traje u ustima, lijepo se pije. Vino ima finu kakvoću, na aftertasteu javlja se tipična nota malvazijine gorčine. Vino je harmonično i u dobroj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još tri do četiri godine. Enogastronomski sam ga sljubio uz miješane školjke sa žara uz dodatak nekoliko škampi.

Ime vina: Malvazija istarska Bomarchese selekcija

  • Godina berbe: 2016.
  • Proizvođač: vinarija Degrassi
  • Lokacija: Bašanija/hrvatska Istra
  • Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
  • Gastro preporuka: školjke sa žara
  • Ocjena: 9,2/10
  • Čaša: Malvazija Riedel glass
  • Cijena (mpc): 80,00 kn (Cicibela Rovinj)
Emil Perdec | Glas Istre