portal o vinu

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića.

"Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu uspijevale doći do izražaja" - istakao je doktor biotehničkih nauka Svetozar Savić. Dodao je da je iznenađen lokalitetima koji zrače ljepotom i urednošću i ocijenio da su vina sa ovog područja visokog organskog kvaliteta.

"Da promovišemo plantaže koje su veoma popularne svuda u regionu i u Evropi bilo bi suvišno. Moj cilj je bio da promovišem male proizvođače i takozvane porodične vinarije koje su uvijek bile u zapećku i kad obiđete određeni teren uvijek naiđete na nešto neobično" - rekao je Savić.

On je dodao je da su ga iznenadili kvalitet vina, lokalitet i ekologija i ocijenio da je vina koja je imao priliku da degustira gotovo organskog porijekla.

Medijator i književni teoretičar Milan Lutovac, koji je posjetio Prijedor sa dr Savićem, naglasio je kako vino korespondira sa književnim izrazom i dodao da je za njega ovo piće jedan medijum koji spaja prostore. Lutovac smatra da je autor knjige na lijep način progovorio o podneblju iz kojeg dolazi.

Mara Ećim, direktor Biblioteke, podsjetila je da je doktor Savić već bio gost u Prijedoru i da ga je čitalačka publika mogla upoznati kroz književne tekstove i roman "Vajar", te naglasila da je njegova profesija, promocijom knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", "izbila u prvi plan".

Knjiga je predstavljena u gotovo svakom gradu u Crnoj Gori, Hrvatskoj i u Republici Srpskoj.

kozarski.com