portal o vinu

Chablis, sinonim za bijela svježa vina napravljena ekskluzivno od sorte chardonnay, vinorodno je područje nazvano po istoimenom gradiću na rijeci Serein. Nalazi se na samom sjeveru Burgundije. Kontinentalna klima koja u vinu reflektira naglašenu svježinu te vapnenačko tlo bogato fosilnim ostacima školjkaša, tzv. kimmeridgian soil, razlog su mineralnih mirisa u vinu te slankasto-gorkaste senzacije u okusu.

Klasifikacija vina je jednostavna, četiri kvalitativne razine - najcjenjeniji je Chablis Grand cru, zatim Chablis Premier cru te Chablis i Petit Chablis. Vina iz područja Chablisa i Petit Chablisa uglavnom se vinificiraju u inox posuđu te su jednostavnija. Vina klasificirana kao Petit Chablis i Chablis zbog svoje su svježine i lepršavosti te laganije strukture vrhunski izbor za povrtnu terinu, sirove kamenice, škampe ili kozice te carpaccio, tatar od bijele ribe, sashimi ili sushi, svježe sireve...

Sjajno prati rižote i tjestenine na bazi morskih plodova i laganija jela na bazi bijelih mesa. Vina klasificira kao Chablis Premier cru ili Chablis Grand cru kompleksnija su, intenzivnija, bolje strukture i obično odležavana u drvu, stoga prate i jaču hranu s tartufom, gusje i pačje jetre, pečenu ribu, jastoga, hobotnice, vrganje, losos... Chablis Grand cru 'Les Clos' 2011. vinarije Christian Moreau slamnate je boje sa zelenkastim refleksima. Dominiraju mirisi maslaca, lješnjaka, finog drva te mineralnost mokrog kamena i dima, dok se iz pozadine otvaraju voćne note zrelijih citrusa, dinje, ananasa, breskve... U okusu djeluje koncentrirano, glatke je teksture, sjajno integriranih kiselina, reflektira se mineralni karakter kroz slankastu senzaciju. Trajno u okusu.

Chablis Grand cru Bougros 2011. J. M. Brocarda kristalno je bistro, svjetlije zlatnožute boje. Na nosu vrlo fine i čiste aromatike diskretnih voćnih aroma i bijelog koštunjičavog voća popraćeno notama kamilice i maslaca. Hrskava svježina i mineralni karakter. Finale dug, u znaku ugodno slankaste senzacije. Chablis Grand cru les Blanchots iz vinarije Laroche svjetlije je slamnate boje sa zlatnim refleksom, fine i čiste aromatike. Na nosu je otvoreno i kompleksno naglašenih finih cvjetnih mirisa, popraćenih mirisima krede i integriranog drva. Voćnost preuzima dominaciju u obliku citrusa i koštunjičvog voća. U okusu zaokruženo, svježe, kiseline su sjajno uklopljene u elegantnu strukturu vina. Finiš je dug i kompleksan u znaku mineralnosti.

Večernji list