portal o vinu

Često se u sommelierskom poslu zna desiti da u restoran nalete opaki vinski znalci koji su u životu popili dosta dobrih vina ,a njihove kućne vinoteke sadrže riznice najboljih svjetskih etiketa, od Bordeauxa, Toscane, Rioje i Burgundije do Kalifornije. Takvi gosti obično žele probati nešto neobično i drukčije,nešto što do sada nisu imali prilike probati,da je po mogućnosti vino dobiveno od autohtone sorte grožđa.

Hrvatska vinska scena ima svojih aduta u ovakvim situacijama, a vrlo često se kao adut iz rukava pokazivalo vino Babić koje dolazi iz okolice Primoštena. U bivšemu sistemu kada privatna inicijativa u vinarstvu nije funkcionirala,na tržištu je dominirao masovni bezlični Babić, koji je punila vinarija Vino plod iz Šibenika. Kasnije je ovaj lijepi kraj bio zahvaćen ratnim stradanjima te su se vinogradi počeli dizati na noge tek početkom ovoga stoljeća.

Najznačajnija osoba u novije vrijeme kada je u pitanju Babić, je Dr. Leo Gracin. Leo je 2000 godine sa ocem pokrenuo malu obiteljsku vinariju,koja je 2006 godine u suradnji sa novim partnerima pretvorena u vinariju "Suha punta". Najbolji položaji za Babić nalaze se na položaju Bucavac, koji gotovo uranjaju u more te se tu nalazi samo 1,3 ha. Ostali vinogradi nalaze se na položaju Šljinovac,gdje se uzgaja oko 3 ha vinograda. Veliki dio grožđa otkupljuje se i od Kooperanata iz okolice Primoštena,gdje grožđe raste i u vinogradima starim i do 50 godina.

Danas bih Vam predstavio Gracin Babić iz berbe 2010 koji je nakon berbe i prerade njegovan u barrique bačvicama. Vino ima lijepu rubin crvenu boju,sa malo svjetlijim rubovima,bistro je i poprilično gusto ! Prije posluživanja vino sam dekantirao sat vremena da bi se nadisalo i pokazalo u punome svjetlu te je intenzivnost mirisa izražena. Na prvi miris dominira nota šumskog voća predvođena sa ribizlom, potom se javljaju nota cimeta i malo začinskih nota poput timijana. Na drugo mirisanje dolaze mi nota ukuhanoga voće, potom i nota kože,dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano a sa druge strane djelomično svježe, sa finim taninima,koji su mekani gotovo baršunasti, vino je slankasto i mineralno te ga krasi puno tijelo ! Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena a trajnost je vrlo dobra te ide preko deset sekundi,dok se na after tasteu javlja se nota ribizla ! Vino je harmonično i spremno za trošenje uz jela od crvenog mesa,ja bih ga preporučio uz odrezak od boškarina.

Ime vina: Gracin Babić

Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Vinarija Suha punta
Lokacija: Primošten, Dalmacija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Odrezak od boškarina
Ocjena: 9, 1 / 10
Čaša: Bordeaux Riedel Glass.
Cijena (mpc): 199,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Emil Perdec [ Glas Istre ]