portal o vinu

Nekoliko studija je pokazalo kako je crno vino djelotvoran afrodizijak i kod žena i kod muškaraca, ali da sve preko dvije čaše vina dovodi do smanjena seksualne želje, glavobolje i mamurluka.

Što se tiče žena, crno vino povećava protok krvi do erogenih zona, što automatski dovodi do povećanja seksualne želje. Međutim, istraživači napominju da se, nakon čaše ili dvije, počinju osjećaju drugi efekti alkohola koji mogu ugroziti seksualnu želju.

Kada su muškarci u pitanju, crno vino ne samo da povećava protok krvi do ključnih djelova tijela, već i podiže razinu testosterona - hormon koji je muškarcima nužan kako bi se seksualno uzbudili. Naime, kod muškaraca svakako se proizvodi testosteron ali kada se enzim UGT2B17 veže za određeni molekul u testosteronu, onda se tijelo preko urina oslobađa hormona. Međutim, određeni sastojci iz crnog vina blokiraju enzim, i na taj način se testosteron taloži u organizmu i krvi. No, isto kao i kod žena - pretjerana konzumacija vina može dovesti do suprotnih efekata poput smanjenja razine testosterona i gubitka seksualne želje.

Na kraju, sve se svodi na umjerenost. Čaša ili dvije vina su sasvim dovoljne za buđenje sekusalne želje, sve preko toga ima suprotne učinke.

vinarija.com