portal o vinu

Napa Valley, pedesetak kilometara dugačka dolina sjeveroistočno od San Francisca, sinonim je za američko vinarstvo, a kao vinsku destinaciju otkrio ju je i brendirao Robert Mondavi sa svojim bratom vinarom Peterom, utemeljivši jednu od prvih vinarija u današnjem enološkom raju u SAD-u.

Iako su prvi vinari u Kaliforniji bili Talijani, koji su na području najsličnijem talijanskoj Toskani zasadili prve čokote. No, značajan doprinos dali su i naši iseljenici. Ono što povezuje Kaliforniju, Italiju i Hrvatsku na vinskom tragu sorta je loze koja nosi različito ime: primitivo, zinfandel, odnosno plavac mali, a istog je porijekla.

Da jedan mali grozd i vino koje je kroz stoljeća prelazilo granice ne samo država već i kontinenata može povezati vinare govori priča koju je s nama podijelio pelješki vinar Frano Miloš. Naime, upravo su njegovu vinariju među mnogima u Dalmaciji odlučili posjetiti američki vinari, vlasnici podruma Turley - Larry i Suzanne. Iz kalifornijske doline Napa na Pelješac su stigli kako bi istražili povijest i porijeklo zinfandela, vinske sorte rasprostranjene u Kaliforniji srodne plavcu malom.

Tragovima dobre loze

Organska proizvodnja koju zagovara obitelj Turley temelje ima upravo u tradicionalnim načinima uzgoja loze i proizvodnje vina kakve primjenjuje i sam Josip Miloš. Proizvodnja američkih gostiju, obitelji Turley temelji se na organskoj proizvodnji vina sorte zinfandel i petite syrah s vinograda starijih od pedeset godina.

Najstariji vinograd obitelji Turley zasađen je 1886. godine, što ga čini i najstarijim u Kaliforniji. Puno sličnosti u filozofiji proizvodnje vina, genetska povezanost sorti zinfandel - plavac mali koje uzgajaju te odnosa prema tržištu dovela je do suradnje tih dviju etabliranih vinarija. Turleyevi su se ovog ljeta uputili tragovima vinske sorte koja ih je očarala. Na Pelješcu su iz prve ruke, od obitelji Miloš - Franica, Ivana i Josipa, čuli sve o lozi koja raste na tom našem poluotoku.

"Ekspediciju smo počeli u Italiji, a trag zinfandel ondje se pretvorio u sortu primitivo. Pratili smo ga dalje i došli do Slovenije, a potom i do Hrvatske, a preko Pelješca i do Crne Gore. Nastavljamo istraživati porijeklo te sjajne loze" - poručili su Turleyevi oduševljeni što su rekonstruirali dio života loze koja je obišla svijet. Počašćeni posjetom, Miloševi su američkim vinarima objasnili sve o plavcu kako bi bolje razumjeli vlastitu sortu zinfandel.

Spontana suradnja

"Njihov je interes u ovom slučaju povijest zinfandela i njegova veza s plavcem malim, a naš je interes njegova budućnost i popularizacija na svjetskoj razini. Spontano smo uspjeli postići korisnu suradnju, poduprtu isključivo vlastitim sredstvima, znanjem i radom, potvrđujući ispravnost svojih nastojanja u kvalitetnoj afirmaciji hrvatskog vinarstva. Kušajući vina vinarije Turley od sorte zinfandel, koja je podrijetlom hrvatska sorta i jedan od roditelja plavca malog, a koja se već više od sto godina uzgaja u Kaliforniji, ne mogu se oteti dojmu da se zinfandelu usprkos tako dugom životu u Americi i dalje "čuje hrvatski akcent", iako se uzgaja u potpuno drukčijim uvjetima" - zaključio je Miloš.

Večernji list