portal o vinu

Neki sasvim novi vjetrovi počinju puhati iz pravca Makedonije. U zadnjih nekoliko mjeseci na tržištu su se pojavile dvije jako zanimljive vinarije, sasvim različite od sveg što nam je do sad stizalo iz bivše bratske republike. Radi se na prvom mjestu o vinariji Stobi. Novom i vinski sofisticiranom projektu što kvalitetom i kapacitetom ulaganja podsjeća na naše Belje, a što omjerom kvalitete i cijene crnih vina dramatično pomiče dosadašnje granice na bolje. A zatim i o butiknoj vinariji Chateau Kamnik (koju ćemo recenzirati drugom prilikom), nimalo jeftinoj, ali koja je u svega pet, šest godina količinom internacionalnih medalja i trofeja poput BIWC-og najboljeg vina na Balkanu, nadmašila veliku većinu vinarija s ovih prostora i podigla razinu kvalitete crnih vina u neke nove visine.

Tako se izgleda vinska Makedonija nakon duge opčinjenosti gargantuovskim proporcijama svojih vinarija i nadmetanja u hektolitarnim kapacitetima (najveća ima preko 50 milijuna litara!), ipak počela okretati pantagruelističkom svjetonazoru, manje proždrljivom, manje pohlepnom i manje ambicioznom u smislu apetita, a s više uživanja u trenutku i upijanja dobrog, bilo znanja ili vina. Konačno. Jer već se dugo govori da je Makedonija europska Kalifornija u vinskom smislu, međutim, tek sada se u to možemo doista i uvjeriti. Cijela filozofija vinarije Stobi se temelji na ideji dajmo konačni proizvod, a ne sirovinu, jer od našeg grožđa mi ćemo znati najbolje napraviti dobro vino. Sasvim ispravno razmišljanje, jer većina vina iz Makedonije odlazi u cisternama negdje drugdje u Europu (uključujući i Hrvatsku), gdje se onda puni u bocu, a ponekad čak i miješa s domaćim vinom. Budemo li iskreni, priznat ćemo da često služi za popravljanje stolnih vina cijele srednje i dijela istočne Europe. Umjesto da se pomire s sudbinom berača pamuka iz kojeg drugi pletu prelijepu odjeću, odlučili su sami pokazati što znaju i mogu. Stobi je angažiralo dvojicu izvrsnih enologa, oca i sina Jovanov koji su zasadili vinograde na jednoj od najboljih pozicija u Tikvešu i ujedno Makedoniji, te pomogli u projektiranju vinarije koja će najvjernije interpretirati sortu vranac i tikveški terroir.

Prvi rezultat im se nalazi u ovoj boci. Rustikalni i topli vranac omekšan merlotom i začinjen cabernetom što pršti ekstraktom. Na razmeđi elegancije i koncentracije, s nešto suhe šljive i dima, s puno herbalnosti lista rajčice, zatim crnog ribiza i finalno eterične likoricije. Najveća kvaliteta leži u impresivnom finišu i retrookusu što traje dugo i tijekom kojeg se slasni slojevi svježe višnjasto šljivaste voćnosti izmjenjuju s slatkastim i zadimljenim začinima.

  • Vrsta: crno suho
  • Sotra: vranac, merlot
  • Cijena: oko 9 EUR
  • Postotak alkohola: 13%
Dobra hrana