portal o vinu

Vinari iz Makedonije više ne mogu izvoziti vino u EU ako je geografsko porijeklo na etiketama navedeno kao "makedonsko". Grčka je još 1989. dobila ekskluzivno pravo prodavati svoje vino kao "makedonsko" u zemljama EU.

Krajem 2009. godine njemačke vlasti su otkrile da se u supermarketima u toj zemlji prodaje "makedonsko" vino, nakon čega su zatražile mišljenje od Europskog povjerenstva. Povjerenstvo za poljoprivredu u Briselu im je potom potvrdio kako se vino pod nazivom "makedonsko" može uvoziti u zemlje Europske unije samo iz Grčke, pošto je Atena zaštitila to geografsko porijeklo.

Izvori u Europskom povjrenstvu, koji su inzistirali na anonimnosti, potvrdili su kako će se ta odluka u budućnosti oštrije primjenjivati. Isti izvor objašnjava da je jedan od razloga za to što je Makedonija bez većih problema u proteklih 20-tak godina izvozila "makedonsko" vino u zemlje EU, u tome što se najvjerojatnije radilo o nisko-kvalitetnom vinu, pa zbog toga niko nije ni reagirao na njegovo geografsko porijeklo.

Grčka i Makedonija već 20 godina vode spor oko imena

Ali, otkada sem u zadnjih par godina, nekoliko privatnih makedonskih vinarija pokušalo probiti na europsko tržište sa visoko-kvalitetnim vinom, Grčka je reagirala oštrije.

Makedonske vlasti tvrde da se radi o novoj kampanji Atene, čiji su diplomatski predstavnici u Njemačkoj i Sloveniji tražili od nadležnih organa zabranu prodaja vina iz Makedonije.

Grčka i Makedonija skoro 20 godina vode spor pred UN-om oko upotrebe imena "Makedonija". Osim na političkom frontu, gdje Grčka blokira ulazak Makedonije u NATO-savez i početak pregovora sa EU, Atena i Skoplje se redovno svađaju oko upotrebe imena i na svim ostalim poljima – od sportskih manifestacija, pa sve do vinarskih etiketa.

Proizvođači vina iz Makedonije strahuju da će se sve to katastrofalno odraziti na ionako mali izvoz i da će samo produbiti krizu u toj gospodarskoj grani. Najveći dio svoje proizvodnje vina Makedonija izvozi u Njemačku. Procjenjuje se da je riječ o oko 33 milijuna litara vina godišnje. Od makedonskih vlasti sada se očekuje da do 31. prosinca prijave regije sa zaštićenim geografskim porijeklom iz zemlje.

"Ukoliko Makedonija nije na toj listi poslije isteka tog roka, uvoznici iz Njemačke neće više moći deklarirati uvezeno vino kao vino sa zaštićenim geografskim porijeklom. Ako do toga dođe, u pitanje će se dovesti cjelokupan izvoz vina iz Makedonije u Njemačku i ostale zemlje Europske unije", kaže Kočo Mocan, rukovoditelj tvrtke "Tehnometal" iz Frankfurta, koja se bavi plasmanom makedonskog vina na njemačko tržište.

Pojedine vinske regije u Makedoniji nisu registrirane

Proizvođači vina u Makedoniji kažu kako se nalaze u bezizlaznom položaju i ne znaju kako postupiti u budućnosti. Dio njih je već počeo na etiketama stavljati referencu FYROM, pod kojoj je Makedonija primljena u UN, ali kažu da ni to nije dugoročno rješenje.

Prema regulativi EU, na etiketama ubuduće treba stajati sorta grožđa, ili regija u Makedoniji, gdje je vino proizvedeno. Ali, problem je u tome što ni u samoj Makedoniji nije zaštićeno geografsko niti regionalno porijeklo vina, kažu eksperti. Na primjer, povardarska regija, iz kojeg potiče najveći dio proizvodnje, uopće nije registriran ni u zemlji niti u inozemstvu.

Tanja Milevska, Silvera Padori-Klenke [ DW ]