vinograd

Iako, su svi u poslu oko vinograda i podruma koji zahtjeva težak fizički rad i po 15 sati svakoga dana ipak smo uspjeli dobiti trenutak njihova vremena i otkriti što hrvatski vinari prognoziraju ovogodišnjoj berbi.

Za vinare nema radosnijeg trenutka u godini od berbe grožđa. Vrijeme je to kada vinar ubire plodove cjelogodišnjeg napornog rada, ljubavi, ali i brige koje donose klimatske promjene. Za vinare berba je i velika odgovornost jer o njoj ovisi kvaliteta budućeg vina izjavio je Sebastian Tomić.

Zbog bitno promijenjenih klimatskih uvjeta u odnosu na isto razdoblje prije dvadesetak godina danas se u berbu ide već u drugoj polovici kolovoza, dok se nekad ozbiljno zagazilo u rujan kad se kretalo u berbu, a gospodin Josip Korak se prisjetio kako su se rizlinzi znali brati i u listopadu. Pogodak pravog trenutka kad započeti berbu odluka je znanja, iskustva i osjećanja prirode i razlika može biti doslovno u danu koja se može osjetiti u kvaliteti samog vina u boci kako je napomenuo i istarski vinar Klaudio Tomaz.

Vinarija Tomac

Moram priznati kako je ova berba bila prilično napornija u odnosu na prethodne možda i zbog velikih vrućina s kojima smo se susretali" otkrila je Martina Tomac. Upravo završavaju berbu Rajnskog rizlinga, a onda će uzeti nekoliko dana odmora kako bi napunili baterije.
Berba je počela i ove godine dosta rano i to 23.08.2018, na isti dan kao prošle godine, baš zbog toga što je iza nas još jedna vruća godina s malo kiše. Grožđe je na izgled prelijepo!" otkrila je Martina.

Veseli nas činjenica kako nisu imali problema s bolestima, mrazom i tučom na čemu su i Tomčevi jako zahvalni! Prve analize mošta pokazale su da su parametri za pjenušce i vina idealni.
Na početku smo brali grožđe za pjenušce jer su nam bile potrebne više kiseline i niži alkoholi, a zadnjih par dana beremo grožđe za mirna vina i prezadovoljni smo jer već sada vidimo da će to biti vina jače strukture. rekla je Martina.

U slučaju Tomčevih, 2018. je vrlo slična 2017. godini dok se 2016. pokazala kao puno mirnija i hladnija s mnogo više kiše. Ako je za suditi prema prvim dojmovima i analizama bit će to još jedna sretna godina kako za obitelj Tomac tako i za zadovoljne vinoljupce koji jedva čekaju kušati nove primjerke.

Vinarija Šember

u rupi

U hrvatskoj Champagni kako nazivaju Plešivicu, još je obitelji čija se vina ubrajaju u najbolje u Hrvatskoj. To je svakako obitelj Šember, a mi smo ovog puta pričali s Nikolom Šemberom koji nam je otkrio kako je njihov početak berbe bio već 20. kolovoza što je 5 dana ranije nego prošle godine, a u usporedbi s 2016. godinom gotovo mjesec dana ranije budući da su dvije godine ranije krenuli 15. rujna.
Prvi dio smo brali u svrhu proizvodnje pjenušaca i prva fermentacija je završena. Odradili smo kemijske analize i jako smo zadovoljni i već po tome možemo vidjeti kako će ovo biti godina za pamćenje otkrio je Nikola.

Šemberovi se također ne mogu požaliti na probleme u vinogradu budući da je i iza njih jedna sjajna godina kojoj prognoziraju još svjetliju budućnost od prijašnjih.

Dok je 2016. bila izuzetna za proizvodnju pjenušavih vina, 2017. za proizvodnju mirnih vina, za ovu vjerujemo kako će biti odlična u oba slučaja! zaključio je Nikola.

Vrijedno je za spomenuti kako su u svibnju ove godine Šemberovi predstavili novih podrum namijenjen isključivo pjenušavim vinima i to na dvije etaže s kapacitetom oko 200.000 boca!

Vinarija Korak

S gospodinom Josipom Korakom popričali smo subotu, kad se situacija oko berbe ipak malo smirila i time uslijedilo nekoliko dana prije berbe rizlinga.

Ova godina će biti posebno dobra za chardonnay, ali i crni pinot! Rizlinge još nismo pokupili. Uvijek radimo malu pauzu prije nego idemo na njih. Nekad su se oni brali u 10. mjesecu ali sve se pomaknulo ranije, baš kao i cjelokupna berba koja je prije počinjala sredinom rujna sad se već mora ići krajem kolovoza" otkrio nam je gospodin Korak pa nadodao "ovdje treba biti vrlo oprezan i mi stalno pratimo naše vinograde i doslovno se radi o odabiru dana. Vi ako idete i dva dana kasnije od onog kad je bilo idealno - to vam jako utječe na vino koje ćete poslije stavljati u boce zaključio je.

Da je iza njih vruća godina dalo se jasno naslutiti iz pukotina na zemlji, te su krenuli dovoljno rano kako im se šećeri ne bi digli u visine i kako bi održali dobru razinu ph i kiselina.

Vinarija Tomaz

u podrumu

U Klaudijeva vina zaljubili smo se davnih dana, a posebno nas je znao razveseliti njegov divan teran. Osim toga, mogle bi se ispisati još stotine novinarskih kartica o njegovoj zanimljivoj priči i filozofiji pravljenja vina poput crna malvazije, vinskih boca položenih na morsko dno ili pjenušac u čast djedu Pieru.

Moja mikrolokacija Motovuna dobila je puno kiše u svibnju i lipnju, ali pedantnost i ažurnost u konačnici su se isplatile jer po nekim prvim analizama vidimo kako će ovo biti izuzetna godina! otkrio je Klaudio Tomaz.

S berbom smo krenuli rano, već 21. kolovoza sa sauvignonima te 24. s muškatom, nakon čega smo pokupili sve baze, zatim reducirali prinose za teran (od istog grožđa radimo i naš rose) i evo, sad smo već na merlotu objasnio je Tomaz koji je prezadovoljan kvalitetom grožđa, kao i prvim reakcijama mošta koje idu u dobrom tijeku. Za vikend planiraju završiti s merlotom, nakon čega slijedi pauza od kojih desetak dana do terana i crne malvazije kojoj posebno godi rujansko sunce.

U mom slučaju ovo je vrlo slična godina onoj 2016., s tim da smo prije dvije godine imali 30% manje prinosa nego ove godine i samim time prognoziram kako bi mi ova berba mogla biti možda i najbolja u posljednjih 10 godina zaključio je Tomaz.

Vinarija Benvenuti

u podrumu

Vjerojatno se na prste jedne ruke može nabrojati one koji nisu čuli za divna vina s Kaldira braće Benvenuti. Uspjeli smo dobiti malo njihovog vremena te smo porazgovarali o njihovim prvim dojmovima ovogodišnje berbe.

Radi se o nešto ranijoj berbi od uobičajene, ali mi, zbog više nadmorske visine i poslovično dobrog zdravlja grožđa obično beremo nešto kasnije, pa smo ove godine prve grozdove malvazije ubrali 28.08.otkrio je Nikola Benvenuti te nastavio kvaliteta grožđa je odlična i vrlo smo zadovoljni s onim što smo do sada pospremili u podrum. Čeka nas još manji dio malvazije i sav teran, kao i ostale crne sorte.

Što se tiče analiza oni ih kontinuirano počinju raditi mjesec dana prije berbe pa do zadnjeg ubranog grozda.
To je presudno za ispravne odluke o pravovremenoj berbi i za savršene parametre u grožđu, jer kao što je poznato velika vina nastaju u vinogradu pa takve odluke ne prepuštamo slučaju. Prognoziramo još jedno godište koje će nam dati vina šampionske kvalitete. -rekao je gospodin Benvenuti

Što se tiče samih vremenskih uvjeta, 2018. godina je bila zahtjevna zbog promjenjivih vremenskih uvjeta i čestih izmjena kiša i jakih vrućina. To je iziskivalo intenzivnu prisutnost u vinogradu i povećane troškove rada kako bi se sačuvali zdravlje grožđa i dobar prinos. Međutim, to je nešto na što su iskusni vinari navikli.

Što se tiče same usporedbe s godinama 2016. i 2017. u vinariji Benvenuti su mišljenja iako se radi o dva dobra godišta u Istri, a 2018. nešto više nalikuje 2017. godini po klimatskim uvjetima i parametrima u grožđu, a baš kao i kod Tomčevih i ovdje se poklopio prvi dan berbe s lanjskom godinom.

Vinarija Kozlović

vinograd

Vina obitelji Kozlović odavno su prepoznata i etablirana na tržištu, te vas u njihovu priču ne treba posebno uvoditi. Njihova berba krenula je 22.08, a prve grozdove ubrali su na nasadima Sante Lucije, uključujući JRE vinograd dok će Valle i crveno pričekati još malo. Iz vinarije Kozlović složili su se kako je iza njih jedna meteorološki zahtjevna vinogradarska godina, prilično topla i u pojedinim vegetacijskim periodima vlažna, a berba je generalno počela nešto ranije, no obično.

"Prvi tjedan berbe prošao jako dobro - malvazija na Santa Luciji i to mladi nasadi, a šećeri se kreću oko od 19 babo-a. Grožđe je izvrsnog zdravlja pa očekujemo dopre prinose te odličnu kvalitetu vina. Svi zajedno držimo fige da nas vrijeme posluži kako bismo sve sretno priveli kraju!

Vinarija Bibich

točenje

Vinarija Bibich kraj Skradina osim kao vinarska slovi i za pravu gastronomsku meku. Ondje je također atmosfera prilično užurbana, ali ako je berbi moguće dodijeliti ocjenu tada bi 2018. svakako dobila maksimalnu desetku. Oni su već pobrali sve internacionalne sorte, a s berbom su krenuli 15-ak dana ranije nego je to uobičajeno.

Za razliku od 2016. godine koja je kod nas bila sušna i 2017. koja je bila još ekstremnija po tom pitanju, ova berba je dosta ujednačena glede kvalitete i kvantitete. Nismo imali nikakvih problema u vinogradima. podijelio je s nama Alen Bibić.

Očekuje ih još berba domaćih sorti: debita, plavine, babića i lasine, a mi im želimo puno sreće u nastavku berbe!

Vinarija Tomić

Sebastijan Tomić

Na Hvaru, u vinariji Tomić, berba grožđa ili kako je Hvarani zovu "jematva", već je počela. Do sada su pobrane ranije sorte pošip i muškat žuti od bijelih sorti te merlot i cabernet sauvignon od crnih sorti.
Berba je što se tiče pošipa, bila je isti datum kao što je počela prošle godine, jer nam je cilj bio sačuvati kiseline i svježinu, koja je vrlo važna kod bijelih sorti. Dok je to kod crnih sorti cabernet sauvignon bio malo ranije, a merlot je bio isti datum kao i prošle godine. Više-manje kao i prošla godina, s time da je prošla bila dosta toplija i dosta sušnija, a ono što je specifično za ovu godinu je kiša, koja je pala 20. srpnja, palo je oko 20 litara, na ovom području. Tada su se napunile bobice i kada su se one napunile to je dobro utjecalo na razvoj šećera, aromatike i uroda, a i urod je bio veći, ističe Sebastijan Tomić, iz vinarije Tomić.

Što se tiče autohtonih hvarskih sorti, koje dozrijevaju nešto kasnije, a to su plavac mali i bogdanuša koje za sad imaju dosta dobre rezultate, ali o tome ćemo moći govoriti tek kada ih oberemo. Što se tiče uroda, on će biti veći nego lani, ali u konačnici tek kada poberemo moći ćemo reći što je a što nije. Bit je da grožđe onaj zadnji period dozrijevanja, dozrijeva po što umjerenijim klimatskim uvjetima. Znači za grožđe je uvijek dobro da dozrijeva u momentu kad već budu hladnije noći i kad budu manje vrućine, manje oscilacije i onda zadrže bolje kiseline i svježinu i jednostavno grožđe puno kvalitetnije dozrije. Tako da ove ranije sorte, tipa pošipa, koje recimo nije izvorno autohtona hvarska sorta, merlot, mi smo to prisiljeni brat ranije, a ono što je izvorno vezano za Hvar, bogdanuša i plavac mali, oni dozrijevaju kasnije, a to je recimo negdje između 15. i 20. rujna, kada obično bude njihova berba, a to je skoro mjesec dana kasnije u odnosu na ranije sorte. Zbog toga je i puno lakše organizirati berbu jer imamo dio cirka 40% uroda koji dospijeva u ranijoj fazi i cirka 60% uroda koji dozrijeva u kasnijoj fazi berbe.

Vinarija Krauthaker

Vlado i Martina

U ovogodišnju berbu krenuli smo 21. kolovoza sa sortom Pinot sivi. Do sada smo obrali Chardonnay, Sauvignon, Pinot sivi, Viognier, Portugizac i nešto Pinota crnoga za rose. Trenutno smo u berbi graševine koja je u punom jeku! otkrila je Martina Grgić Krauthaker.

Uspoređujući s prošlogodišnjom berbom, količina grožđa je veća, dakle imaju nešto veći prinosa. Zbog veće količine ovogodišnja berba će sigurno potrajati oko mjesec i pol dana.
Na vlastitim vinogradima išli smo u zelenu berbu, tako da je prinos nešto manji. Zdravstveno stanje grožđa je za sada uredno, nešto više kiše je bilo u lipnju i srpnju, a što se tiče kvalitete vina, od ove godine očekujemo maksimum! zaključila je gospođa Grgić Krauthaker.

Vinarija Štampar

David Štampar

Početkom 9. mjeseca kreće berba u Međimurju. Ovih dana počelo se brati samo nešto Sauvignona i eventualno tko ima Muškat ottonel. Procjenjuje se da će berba trajati do 20.09. za bijele sorte te do kraja rujna ili početkom listopada za crne, što sve još ovisi o vremenu. izjavio je David Štampar pa nastavio:
Ova godina u odnosu na lanjsku i prijašnje je jedna od najtežih vinogradarskih godina koje pamtimo. Prvo je bila topla zima, pa onda hladna sve do ožujka. Vegetacija je kasnila dva tjedna, a u cvatnju smo ušli dva tjedna prije nego ikad u povijesti. Što znači da je to mjesec dana raskorak za lozu. Sve to je još pratilo puno padalina i kad sve zbrojimo, ovo jedna od težih godina za uzgoj. Međutim imamo zdravo i kvalitetno grožđe bez obzira na okolnosti jer smo se brzo prilagođavali situaciji. Puno teže je kad tuča odnese urod, onda smo bespomoćni. Tako da ćemo brzo zaboraviti kako je bilo, a radovat će mladom vrhunskom vinu. zaključio je gospodin Štampar.

Vana Babić | Jutarnji list