portal o vinu

En Primeur, prvo kušanje mladih vina okupilo je ove godine zajedno tri vinske udruge - Graševinu Croaticu, Vina Dalmacije i Bregovitu Hrvatsku čiji su članovi zajednički predstavili mlade graševine, pošipe, rizlinge, pušipele, skrlete i ostala mlada vina. Podršku organizaciji ovogodišnjeg En Primeura dalo je i Udruženje vinarstva pri HGK, jedan od ključnih nacionalnih promotora hrvatskih vina.

Više od 50 vinara iz cijele Hrvatske okupilo se u zagrebačkom hotelu Westin kako bi predstavili svoja bijela vina berbe 2016. te crna vina iz 2015. i starijih godišta koja tek trebaju izaći na tržište. Cilj predstavljanja je osigurati sommelierima, ugostiteljima, vlasnicima restorana i ljubiteljima vina kušanje noviteta koje ih očekuju kako bi na vrijeme rezervirali i naručili mlada vina. Bogata i raznolika ponuda velikih vinarija, s dugom tradicijom, i sjajnih obiteljskih podruma omogućila je svim posjetiteljima potpuni užitak u vinskoj ponudi Hrvatske.

Prema riječima Vlade Krauthakera, predsjednika udruge Graševina Croatica koja je nositelj organizacije ovog projekta "ovakvo kušanje hrvatskih vina veliki je korak u promociji vina i vinarstva u našoj zemlji. Za prošlu berbu mogu reći da je bila iznimno dobra i da Slavonija i Podunavlje očekuju svježe, pitke i harmonične graševine bogatog i intenzivnog mirisa i okusa. Ovo je jedna od berbi koja će pokazati pune potencijale graševine, od redovnih do kasnih berbi, i otvoriti put prema novim potrošačima. Kako je gotovo 30% vinograda u Hrvatskoj upravo pod graševinom, mislim da s pravom možemo reći da smo zemlja graševine u kojoj ova sorta daje najbolje rezultate što potvrđuju i graševine nove berbe."

"U dalmatinskim vinogradima je ova godina dala jako kvalitetno grožđe. Berba je bila dobra po količini, a u smislu kvalitete je bila izuzetna. Pošipi su uz manji rod dali strukturiranija i mineralnija vina, dok su uvjeti za plavac mali bili idealni za snažna, puna i harmonična vina kakva su rijetko u ovoj fazi dozrijevanja. Vinogradari i vinari Dalmacije su jako zadovoljni i nadamo se da će biti zadovoljni i naši potrošači. Jako dobre rezultate smo ostvarili i s debitom, maraštinom, vugavom, malvasijom dubrovačkom, plavinom i babićem."

Jasminka Šaško, predsjednica udruženja Bregovita Hrvatska je istaknula:
"Ne bi bilo pravedno reći da je godina bila vrhunska jer je mnoge vinograde pogodio mraz i mnogi vinari su ostali bez svojih uroda, ali položaji koji su bili pošteđeni ove nepogode dali su izvanrednu kvalitetu grožđa. Vina su vrlo skladna, a zahvaljujući vrlo pogodnom vremenu u fazi dozrijevanja formirale su se izuzetno lijepe arome. Svježina, voćnost, punoća, kompleksnonst… ovo bi bile značajke vina Bregovite Hrvatske. Vrlo pitka, zavodljiva, osvježavajuća. Godina je bila vrlo pogodna za rane berbe grožđa za pjenušce kao i za redovne berbe koje su se pokazale vrhunske, a profitirali su i vinari koji su svoje grožđe ostavili do minus temperatura za ledenu berbu. Ostaje nam samo pričekati da se ova vina nađu u butelji i prepustiti se uživanju u čarima koje nam omogućuje ispijanje svake kapi ovog božanskog napitka."

Ovo predstavljanje mladih vina važan je korak u zajedničkoj promociji vina Hrvatske, ali i u predstavljanju potencijala vinskog turizma Slavonije, Bregovite Hrvatske i Dalmacije pa svi vinari pozivaju posjetitelje u svoje podrume ovog proljeća na uživanje u vinima.

Na En Primeuru 2017 su sudjelovali slijedeći vinari:

Graševina Croatica (19 vinara):

Vina Antunović, Vina Belje, Krauthaker, Vina Kalazić, Iločki podrumi, Vina Buhač, Galić, PP Orahovica, Feravino, Vina Papak, Vina Pinkret, Misna vina, Vina Jakob, Vina Markota, Perak, Podrum Mihalj, OPG Mitrović Antun, Erdutski vinogradi, Podrumi Kolar.

Vina Dalmacije (8):

Grgić vina, Jako vino, Skaramuča, Vinarija Grabovac, Vinarija Rizman, Vinarstvo Prović, PZ Kuna 1898, Vina Terra Madre

Bregovita Hrvatska (24):

Voštinić Klasnić, Florijanović, Kopjar, Šafran, Kos, Kos Jurišić, Puhelek Purek, Branimir Žigrović, Vinarija Šimanović, Kocijan, Cmrečnjak, Dvanajšćak-Kozol, Podrum Štrigova, Kunčić, Novak Boris, Štampar, Jakopić, Horvat Robi, Belović, Kerman, Tomšić, Kossi, Kojter, OPG Jančar Zoran, Jarec-Kure.