portal o vinu

Kadarka je velika, zaboravljena sorta grožđa Panonske nizine koja upravo doživljava renesansu. Nekada se uzgajala po cijeloj Slavoniji i Vojvodini, a vina kadarke proizvodio je djed poznatog hrvatskog vinara Ivana Enjingija. Nestala je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, zbog svoje osjetljivosti i zbog rasta popularnosti frankovke i crnog pinota. Zadržala se pretežno u Mađarskoj, gdje je podjednako uspješna kao samostalna sorta i kao sastojak cuvéea Bikova krv. Kadarka je sorta grožđa velikoga potencijala, idealna za proizvodnju modernih vina jer im daje svježinu, mekoću i umjerenost, kao da odražava panonski karakter i terroir na kojemu uspjeva.

Početkom 2000-tih hrvatska obitelj Tonković kupila je desetak hektara zemlje u Bačkim vinogradima na Subotičko-horgoškoj pješčari i ondje zasadila kadarku, na cca 7,5 ha. Angažirali su enologe iz Mađarske i iz španjolske vinske regije Rioje kako bi napravili moderno i elegantno vino od ove stare, autohtone sorte Panonske ravnice čiji korijeni vuku sa Skadarskoj jezera, još iz 17.st. Izgradili su podrum, ukopan u pješčanoj dini, uredili mali lijepi salaš i iz godine u godinu, iz berbe u berbu - vina Tonković sve su bolja.

Obitelj je veoma hrabro posadila samo jednu sortu u vinogradu.
"Kadarka je bila simbol ovoga podneblja i trebamo se samo malo potruditi i ona će ponovo biti naša najveća prepoznajnica! Želimo joj vratiti stari sjaj i obnoviti njezinu tradiciju. kadarku želimo dovesti do savršenstva i njezin genetski potencijal iskoristiti do maksimuma" kaže Ignacije Tonković idejni začetnik obnove stare sorte.

Kadarku je volio Franz Schubert, nazivao ju je Szekszardskim nektarom, bila mu je inspiracija za čuvenu skladbu Trout Quintet. Franz Liszt je zbog kadarke skladao pjesmu u čast regije, Szekszárd Mass ... Štoviše, Liszt je iz svojih osobnih razloga svake godine slao kadarku papi Piju IX. Tonkovići su tu tradiciju obnovili 2009. godine te prvi put poslali kadarku Benediktu XVI., a tradicija se nastavlja ...

Svjetska vinska javnost već je prepoznala kadarku Tonković: Fantazija 2011 i Rapsodija 2012 ponosne su nositeljice Decanterovih brončanih medalja, preporuku za lokalnu sortu dobio je Rosé 2014.

Kadarka je nekada, u Austro-Ugarskoj bila vino gospode i bilo je najcjenjenije vino na području Bačke. Danas se vina Tonković piju u Bordeauxu, zauzela su svoje mjesto u bordoškom gradu vina La Cité du Vin, u vinoteci Latitude 20 i u restoranu Le 7. Vole ih (zahtjevni) Francuzi, kupuju Belgijanci i Švicarci, polako se probijaju na zahtjevno englesko - i američko tržište, u Srbiji su u prestižnim restoranima, a polako osvajaju - i Zagreb i Ljubljanu.

portal o vinu

Za sada je u prodaji samo Fantazija 2012 i Rapsodija 2013 i to u riječkoj poslovnici trgovine Dobra vina ili online, zagrebačkim vinotekama Dornberg u Vlaškoj i Bornstein na Kaptolu. Rosé kreće u prodaju oko 1.3.2017. Ova vina moći će se kušati i na vinskim festivalima u Laubi ( Vinart Grand Tasting 25. i 26.2) i na Pink Dayu u Mimari - 11.3.

Dobra hrana | Jutarnji list