portal o vinu

Beaujolais Nouveau est arrive! Stigao je mladi božole! Usklik je to koji je jučer odjekivao čitavim vinskim svijetom. Tradicionalno, trećeg četvrtka u studenom širom svijeta (osim u onim zemljama gdje je i vino na crnoj listi ljudskih sloboda) počinje se prvi puta točiti ovo mlado, crveno francusko vino.

Organiziraju se i posebne svečanosti, festivali, u Francuskoj se svetkovine protegnu na čitav vikend. I u nas je taj veseli običaj zaživio već godinama, a vinotekari i vinski trgovci trude se da svojim kupcima i gostima ponude već od jutra prve kapljice ovog vina koje ime duguje pokrajini u kojoj je rođeno. Beaujolais naravno nije sorta; potječe od gammaya, a rade ga u raznim varijantama i izvedbama, od brzo potrošnog vina pa do ozbiljnih uradaka koji će uspješno dozrijevati godinama. Ovog četvrtka tradicionalno je i Boris Ivančić, veteran hrvatskog vinotekarstva police svojih dviju vinoteka (Vivat fina vina - Winelovers) u Martićevoj i Folnegovićevoj ispunio mladim božoleom.

Riječ je o Beaujolaisu Noveau Villages Chateau des Maladrets koji su, zadovoljni, imali i lani. Izvrsne je boje i mirisa, bogatih aroma crvenog cvijeća, elegantan, pitak, lagan. Dakako, od ovog četvrtka nadalje i kod nas svi ljubitelji mogu uživati u tom mladom vinu.