Opada proizvodnja vina diljem svijeta

portal o vinu

Proizvodnja vina na svjetskoj razini ove godine će biti na skoro najnižoj razini u posljednjih 20 godina, obznanila je danas Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Proizvodnja će vjerojatno biti na razini 259 milijuna hektolitara, pet posto manje nego u 2015. godini. To će biti jedan od tri najslabija rezultata od 2000. godine, navodi se u procjeni predstavljenoj u Parizu.

Navodi se kako su proizvodni rezultati veoma različiti po državama kao posljedica utjecaja klimatskih promjena.

Italija je vodeći svjetski proizvođač s 48,8 milijuna hektolitara, čime je uspjela nadmašiti Francusku. Francuska je drugoplasirana s proizvodnjom od 41,9 milijuna hektolitara vina u 2016. godini, što je veliki pad za 12 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

OIV očekuje kako će, od tri vodeća proizvođača, samo Španjolska ostvariti rast u 2016. godini, i to za jedan posto, na 37,8 milijuna hektolitara.

SAD su na četvrtoj poziciji sa proizvodnjom od 22,5 milijuna hektolitara, što predstavlja povećanje za dva posto u odnosu na prošlu godinu.

Australija je petoplasirana s rastom od pet posto i 12,5 milijuna hektolitara proizvedenog vina.

Vinari

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017...

Prezentacije

Tri sestre Dragana, Maja i Marija Aleksić iz Vranja, koje već šest godina proizvode vina, osvajaju nagrade i tržišta. Vinarija "Aleksić" osnovana je 2005. godine u Vranju, a 2009. prvi put plasirala...

Vinolozi

U Gradskoj čitaonici održana je promocija knjige "111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija", autora Svetozara Savića. "Moj cilj je bio da obiđem i promovišem male porodične vinarije, koje nisu...