portal o vinu

Najčitaniji hrvatski bloger na engleskom jeziku Paul Bradbury, Britanac koji već dulje od desetljeća živi na Hvaru i vrlo je angažiran na promociji različitih hrvatskih turističkih proizvoda, uhvatio se ukoštac s - vinom

Premda je deklarirani pivopija, ostao je konsterniran činjenicom da država sa sjajnom vinskom scenom jednostavno nema jedno mjesto koje će sve informacije pružati turistima i strancima pa je nakon vrlo uspješnog internetskog portala Total-Croatia, prvog na engleskom koji je akreditiran na Google Newsu, pokrenuo i njegovu ekstenziju Total Croatia Wine.

Bradburyja su vrlo dobro zapamtili u Hrvatskoj turističkoj zajednici nakon što je nedavno objavio razornu analizu njihovog projekta 'Hrvatska 365', u kojoj je nanizao brutalne kritike i dokaze da malo toga stoji iza marketinške kampanje koja ionako odaje dojam da je preslikana od konkurentskih zemalja. U međuvremenu je, istina, imao niz sastanaka s vodstvom HTZ-a, a potom je prokrstario doslovno cijelu Hrvatsku i objavio serijal reportaža o gotovo svim znanim i neznanim destinacijama, no na svom portalu vrlo ažurno prati i dnevnopolitička događanja.

"Jedno od iznenađenja koje sam doživio nakon preseljenja u Hrvatsku 2003. godine bila je spoznaja da ova zemlja ima kvalitetnu vinsku scenu. Do tada je moja jedina uspomena iz Velike Britanije na vino iz ove regije bilo jugoslavensko bijelo vino zvano Ljutomer Laški Rizling, pakirano u bocu od litre i s čepom na vijak te s cijenom manjom od dvije funte", govori Bradbury.

"Kako sam se polako privikavao na život u svojoj posvojenoj domovini na Hvaru, upoznao sam i vinare i raspon njihovih odličnih vina. Otok je to koji je prije filoksere imao 5.700 hektara obrađivanih vinograda, a danas samo 280 hektara. Što im je pomanjkalo u kvantiteti, nadoknadili su u kvaliteti. Živopisni su karakteri, poput Andre Tomića, Zlatana Plenkovića, Tea Huljića, Antuna Plančića, Ive Carića - da spomenemo samo neke. I ne samo to, radi se o otoku koji ima velik raspon terroira, kao i vlastite autohtone sorte, poput bogdanuše, darnekuše, prča i mekuje. Sve ovo vodilo je idućem iznenađenju u pogledu hrvatskih vina. Manjku informacija o njima, posebice na engleskom. Ostao sam šokiran činjenicom da postoji više od 2.300 registriranih vinara u ovoj divnoj zemlji s tek nešto više od četiri milijuna ljudi. Postoje osobenjaci, festivali, nevjerojatne priče, zadivljujući vinogradi, industrija vinskog turizma u nastajanju - ali u velikoj mjeri nepoznati, barem u jezicima osim hrvatskog", nastavlja Bradbury, napominjući da se vino s pravom slavi kao jedna od velikih prednosti ove zemlje.

Total Croatia Wine projekt je koji je još u razvoju, no već sadrži najopširniji popis vinara, vinskih festivala, trgovina i barova na interaktivnoj karti, zatim listu s više od sedamdeset vinskih događanja diljem zemlje, ali i međunarodnih trgovina u kojima su dostupni proizvodi iz Hrvatske. Tu su i jedinstvene vinske ture diljem zemlje.

"Hrvatska vinska priča je zadivljujuća - ovo je zemlja koja je svijetu dala izvorni zinfandel, primjerice, i s uzbuđenjem je promoviramo te pomažemo doprijeti do šire publike", kaže Bradbury.

U budućnosti također ne namjerava mirovati: nakon što sistematizira vinsku scenu, iduće godine pokreće Total Croatia Cycling, portal posvećen biciklizmu i pripadajućem segmentu hrvatske turističke ponude.

tportal