portal o vinu

Kad se već u novoj Vladi počelo govoriti i ukidanju tzv. parafiskalnih nameta koji opterećuju gospodarstvenike, međimurski vinogradari i vinari otvorili su pitanje evidencijskih markica koje se lijepe na boce vina.

Smatraju da su postale nepotrebne, a kao jedan od argumenata ističu to što ih druge države nemaju.
"Pogledajte u trgovačkim centrima uvozna vina iz Slovenije, Mađarske, Španjolske… Na njima nema markica. Da se krivo ne shvati, nismo mi protiv kontrole kvalitete i količine vina, no te su markice jedna od obaveza koje treba plaćati, a drge države ih nemaju" - ističe Branimir Jakopić.

Nije to samo zbog cijene samih markica nego i njihova lijepljenja koje se obavlja ručno pa je veći trošak radne snage. U Zakonu o vinu propisano je da sva vina koja se nalaze na tržištu, a proizvedena su u Hrvatskoj, moraju ishoditi rješenje za sastavljanje vina u promet i biti obilježena odgovarajućim markicama.

Rješenje donosi Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, odnosno njegov Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, koji provodi administrativnu provjeru i utvrđuje fizikalnu, kemijsku i senzornu kakvoću vina. Cijene markica kreću se od dvije do deset lipa.

"Markica je poveznica proizvoda i postupka kontrole kakvoće i omogućuje potpunu sljedivost vina od tržišta do trsa u vinogradu. Svaka ima na sebi zaštitu u obliku infracrvenog vodenog žiga, dok se samoljepive markice rade na samouništavajućem papiru pa se prilikom pokušaja odljepljivanja papir na kojem je otisnuta podere i više se ne može ponovno koristiti. Svaka markica sadrži oznaku koja je povezana s točno određenim rješenjem za puštanje vina u promet te se lako može doći do svih podataka vezanih uz određemi proizvod" - objašnjava dr. sc. Ivana Vladimira Petric, predstojnica Zavoda.

Dokazivanjem sljedivosti pojedinog proizvoda zahtjev je, dodaje, svih država članica EU. Hrvatska, objašnjava, sljedivost dokazuje markicama, a druge zemlje to imaju riješeno na druge, ne nužno i bolje načine. Postupak izdavanja rješenja Zavod je, tvrdi, maksimalno automatizirao uvođenjem nove programske aplikacije.

Vinari upozoravaju i na to da strana vina dozvolu za puštanje u promet dobiju za tri dana, a za domaća je rok višestruko dulji. Društvo vinogradara i vinara 'Hortus Croatiae' će od nadležnih ustanova zatražiti da se regija Međimurje odvoji od regije Zagorje te da na bocama s međimurskim vinima ubuduće piše 'Regija Međimurje'.

Večernji list